041 542 422
Pritisni ENTER za iskanje

Z redno nego vašega ljubljenčka se izognete prenekateri tegobi in zelo pripomorete k njegovemu boljšemu zdravju, saj redna nega:

• stimulira kožo in cirkulacijo krvi po vsem telesu
• zrači kožuh, kar zagotavlja zdravo rast dlak
• omogoča redno izčesavanje mrtvih in že odpadlih dlak. Odstranjuje prhljaj in seme trave.
• zmanjšuje možnost nastajanja vozlov in zlepljanja dlake
• ustvarja tesnejšo vez med vami in kužkom
• ustvarja priložnosti, da se s kužkom bolje spoznata
• omogoča redno kontroliranje zdravstvenega stanja kože, ušes, zob, …
• manjša stroške dodatne veterinarske in salonske oskrbe

Neredna nega kužka lahko povzroči:

• kožuh, ki je masten ali brez leska
• vozle ali sprijeto dlako »filc«
• nezdravo rast dlake in prhljaj
• seme trave lahko penetrira v pasjo kožo, kjer povzroča notranje poškodbe
• pes ni vajen nege in zato postane med nego agresiven in nervozen
• paraziti in glivice ostanejo neopaženi in psu povzročajo infekcije, bolečino in neugodje
• povečanje veterinarskih in salonskih stroškov

Naj vam pomagamo!

Če vam čas in obveznosti ne dopuščajo redne nege vašega najzvestejšega prijatelja ali pa njegov kožuh potrebuje profesionalno urejanje, nas pokličite in dovolite, da vam pomagamo!

V pasjem salonu PetShui zelo dobro razumemo, da ni vedno lahko vzdrževati popolne kondicije kožuha naših štirinožcev. S kakršnokoli težavo se srečujete, vam jo lahko pomagamo rešiti in vas usmeriti, kako lažje in bolje v prihodnosti vzdrževati kondicijo kožuha vašega ljubljenčka. Pokazali vam bomo pravo opremo in pravilno tehniko krtačenja s katero boste izboljšali kondicijo dlake, kože in zdravje vašega kužka.

Pokličite nas na 041 542 422.

10 najpogostejših težav pri psu

Pogoste težave, ki smo jim priča v pasjih salonih in se jim lahko z redno nego zlahka izognemo so:

1. Bolhe

Pogosta tegoba, še posebej v toplejših mesecih, so bolhe. V kožuhu lahko opazite male črne zajedavce ali pa črne pikice, kar so bolšji iztrebki. Največkrat jih najdemo ob korenu repa ali za ušesi.

Prav z lahkoto jih psi dobijo že na sprehodu v parku ali pa od drugih živali. Da bi se jim kar najbolj učinkovito izognili, boste potrebovali repelent proti bolham. Lahko je tekočina, ki se vtre v kožo, tableta, ki jo pes poje, šampon, prašek ali pa izberete zaščitno ovratnico.

Bolj naravna zaščita na katero prisegajo nekateri, sta česen in rožmarin. Zaščito proti bolham prodajajo pri veterinarjih ali v bolje založenih trgovinah za male živali.

2. Klopi

Klope je lažje opaziti pri kratkodlakih psih. Prisesajo se lahko prav kjerkoli na pasji koži. Najbolj pozorni moramo biti spomladi, če psa sprehajamo v gozdu ali v visoki travi.

So lahko izredno nevarni, saj pri gostitelju lahko dobi bolezen, ki jo prenaša naprej na ostale gostitelje. Zaradi posebne sline, ki klopu omogoča močan oprijem, ga je težko odstraniti. Vendar ga je potrebno kar se da hitro odstraniti. Najlažje in najučinkoviteje je to narediti s pinceto.

Tudi proti klopom obstaja vrsta repelentov, ki jih lahko kupite pri veterinarju ali v specializiranih trgovinah.

3. Predolgi kremplji

Pasji kremplji naj bodo kratki tako, da pod njimi lahko brez težav potisnete list papirja. Nikakor se ne smejo uvijati ali biti prislonjeni ob tla na način, da dvignejo sprednji del tačke.

Ker psom nohti rastejo, tako kot ljudem, celo življenje, jih brusijo s sprehodi po trdnejši podlagi. V kolikor pes ni pogosto sprehajan po takšni podlagi ali pa nima pravilnega stava noge, jim kremplji prerastejo. To lahko povzroči nepravilno hojo, ki vpliva na hrbtenico in dolgoročno tudi na poškodbe na hrbtenici.

Kremplje lahko krajšate sami doma, pri veterinarju ali pa v pasjem salonu.

4. Infekcije ušes

Če zaznate kakšen nenavaden vonj iz ušesa vašega ljubljenčka vedite, da to ni normalno. Redno preverjajte notranjost ušesa in iščite morebitne nepravilnosti, ki bi kazale na vnetje ušesa.

Simptomi, ki govorijo o vnetju ušesa so rdečica, neprijeten vonj, bolečina na dotik.

Redna nega in zračenje lahko prepreči omenjene težave. Če pa do njih že pride, se posvetujte z veterinarjem.

5. Zlepljena dlaka

Zlepljena dlaka lahko povzroči resne težave s kožo. Zlepi se zaradi mešanja umazanije, mrtve dlake in vlage. Na mestih kjer je dlaka tako zlepljena ni dostopa zraka, kar zagotavlja odlične pogoje za razvoj bakterij. Poleg tega tako zlepljena dlaka povzroča cukanje in vlečenje kože kar povzroča nelagodje vašemu ljubljenčku.

Prav tako pri taki dlaki ni mogoče opaziti parazitov ali drugih dermatoloških težav. Koža je največji organ in takšno stanje onemogoča njeno optimalno delovanje.

Zlepljeni dlaki se izognemo z rednim in temeljitim krtačenjem kožuha enkrat tedensko.

nega-psa-zlepljena-dlaka
6. Solzni madeži

Solzni madeži običajno nastanejo zaradi prekomernega solzenja. Sami madeži so rdečkasto-rjave sledi pod očmi. Pri določenih pasmah se pojavljajo pogosteje kot pri drugih. Na primer pri maltežanih in Shih-tzujih so res pogosti. Precej bolj vidni so pri pasmah s svetlejšo dlako.

Čeprav večinoma predstavljajo le manjšo nadlogo oz. estetsko neprijetnost, so lahko simptom zelo resne očesne težave. Nastanejo lahko zaradi vraščene trepalnice, prevelike solzne žleze, zdravil, stresa, očesne infekcije ipd. Redna nega oči zagotavlja, da morebitne očesne težave ne ostanejo neopažene. Pogovorite se z veterinarje in izločite bolezenske vzroke za nastanek solznih madežev preden sklenete, da so le posledica naravnega solzenja.

V pasjem salonu PetShui imamo preparat, ki nežno neguje občutljive pasje oči in zmanjšuje obarvanost dlake pod očmi.

7. Draženje kože

Čeprav večina kožnih težav ne zahteva urgentne obravnave, je pomembno, da se težava pravilno diagnosticira, saj jo le tako lahko ustrezno odpravimo. Posvetujte se z veterinarjem, če opazite, da se vaš pes intenzivno praska ali liže, ali pa opazite sprememben na koži (rdečica, področja brez pigmenta, …).

V primeru, da ima vaš kuža predpisano posebno terapijo pri kopeli (npr. šampon) ali negi (krema za iritacijo), vas vljudno prosim, da jo za nego v salonu prinesete seboj.

8. Težave s par-analnimi žlezami

Psi imajo par-analne žleze, ki so locirane na obeh straneh analne odprtine. To sta dve vrečki polni oljne in rjave tekočine, s katero se psi »podpišejo«. Z vonjem, ki ga ta tekočina oddaja, se psi identificirajo in označujejo svoj teritorij. Iz tega razloga si pri spoznavanju z drugimi psi, ovohavajo zadke.

Težave povezane s par-analnimi žlezami se začnejo kot rahlo nelagodje, ki lahko preraste v infekcijo ali absces. Če se vaš kuža intenzivno drajsa po zadnji plati (večkrat dnevno), obstaja možnost, da se razvija infekcija. Priporočljiv je obisk veterinarja. Na vašo željo pa par-analne žleze izpraznimo tudi pri kopeli v našem pasjem salonu.

9. Slab zadah

Slab zadah je največkrat posledica bolezni zob in dlesni. Še posebej majhne pase psov so nagnjene k temu, da se na njihove zobe nabirata plak in zobni kamen. Pa vendar lahko vztrajen slab zadah nakazuje na večje zdravstvene težave v ustih ali notranjih organih.

Vašemu ljubljenčku redno pregledujte notranjost ust in opazujte dogajanja na zobeh in dlesnih. Zobje bi morali biti beli, dlesni pa rožnate barve.

10. Seme trave

Spomladi so poškodbe, ki jih povzročijo semena trave izjemno pogoste. Pri pasmah z bolj poraščenimi ušesi in šapami tvegamo bolj, če jih sprehajamo po travnatih površinah.

V primeru, da vašega kosmatinca sprehajate po travnatih površinah svetujemo, da ga po sprehodu dobro razčešete in temeljito pregledate tačke, ušesa in predele pod pazduho, da se ni morda tja zarilo travnato seme.

Če vam čas in obveznosti ne dopuščajo redne nege vašega najzvestejšega prijatelja ali pa njegov kožuh potrebuje profesionalno urejanje, nas pokličite in dovolite, da vam pomagamo!